De draagwereld, het is een wereldje apart. En wat voor één. Het is eigenlijk best bijzonder. Mama’s, en soms een verdwaalde papa, die elkaar opzoeken omdat ze een gezamenlijke passie hebben: het dragen van hun kind. Maar waarom is dat anders dan een andere passie? Waarom zoeken mensen die gek zijn op het wandelen met de kinderwagen of een buggy elkaar niet op? Daar zijn, naast wat verkoopsites, geen hele facebookpagina’s van te vinden. Geen groepen waarin moeders selfies plaatsen van hun wandeling met die geweldige nieuwe, limited edition kinderwagen. Geen facebookpagina met posts als “Ligt mijn kind zo goed in de wagen?” of “Past Keesje nog wel in deze buggy?”. Misschien komt het omdat wandelen met de kinderwagen zo gewoon is, en het dragen met doeken of dragers toch snel gezien wordt als alternatief.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik er stiekem om moest lachen toen ik werd toegelaten op één van de meest bezochte draaggroepen op Facebook, en ik door alle posts en foto’s scrolde. Er ging een wereld voor me open: de draagwereld. Van verschillende doeken en dragers, tot allerlei manieren van knopen en zelfs tot het dragen van je kindje in een speciale draagjas! Mama’s die vol trots hun, in mijn ogen, veel te dure draagdoek showden omdat ze die net binnen hadden gekregen. Meiden die postten dat ze bij de brievenbus lagen te wachten op een doek die elk moment bezorgd kon worden. Foto’s van hele stapels doeken in verschillende kleuren en maten. Wat moet je toch met zoveel doeken? En dan zal ik het maar niet hebben over de reacties op foto’s van mama’s die dragen met niet ergonomische dragers.

Draagpraat

2015-06-24-15-43-03Al snel ontdekte ik dat de draagwereld ook zijn eigen taaltje heeft ontwikkeld. De woorden stash, fluffymail, sleepydust, blends en geboortedoek vliegen je er om de oren. En afkortingen als FWCC, DISO, FF en FSOT komen er geregeld voorbij.
Inmiddels heb ik geleerd dat de stash je verzameling doeken en dragers is. En die zetten veel draagmama’s met trots op de foto zodat ze deze kunnen delen met anderen, die begrijpen waarom je er zo trots op bent.
Fluffymail is dus dat pakketje waar ze voor de deur op liggen te wachten. Het bevat die doek of drager waar ze met smacht naar uitkijken. Regelmatig vallen kindjes in de doek in slaap. Dat is niet gek. Heerlijk tegen mama of papa aan, meedeinend met de bewegingen, luisterend naar de hartslag… Of komt het door de sleepydust die in de doek zit?
Ik heb ook geleerd dat doeken er in vele soorten en maten zijn. Je hebt ze in verschillende blends, oftewel in verschillende materialen. Katoen, linnen, wol, cashmere, hennep, zijde en zelfs zeewier en kamelenhaar, daar kan je doek van gemaakt zijn. Je hebt doeken die gemaakt zijn van 100% katoen, maar ook in een combinatie met een ander soort materiaal. Dat laatste noem je dus een blend, of ook wel een combinatie van twee of meer materialen. Want er zijn zelfs doeken met zeer gevarieerde samenstellingen! En elk materiaal heeft weer zijn eigen eigenschap, maar voor die uitleg kan ik beter een nieuwe blog schrijven.

De afkortingen hebben me meer tijd gekost voordat ik snapte wat alles betekent. Als je DISO bent, ben je “desperately in search of” of, in het Nederlands, wanhopig op zoek naar die ene doek die je móét hebben. Dat kan de zogenaamde geboortedoek zijn, de doek die uitgebracht is op de datum waarop je kindje geboren is. Of die ene limited edition die je moet hebben, maar die nergens meer te koop is.
FWCC is een afkorting voor een knooptechniek. In dit geval de Front Wrap Cross Carry. Zo heb je nog een heel stapeltje van dit soort afkortingen. FF is er ook eentje van, namelijk Faced Forward. Een manier van dragen die een draagconsulent je niet zal aanraden omdat het niet ergonomisch is.
FSOT zie je vaak langskomen op verkoopsites. Het betekent For Sale Or Trade. Iemand wil zijn doek verkopen of ruilen met een andere doek of drager. En ook op het gebied van verkopen heb je nog meer van dit soort afkortingen.

Op de draaggroepen worden zelfs wel eens grapjes gemaakt over de speciale “draaggroet”. Want in het wild hebben de draagmama’s vaak de neiging om toch even te glimlachen naar die mededraagmama die je zomaar op straat tegen komt. Alsof je wilt zeggen: hé, jij bent er ook zo eentje!

Maar zo bijzonder is het eigenlijk ook weer niet. Want denk maar eens aan de goed bezochte comic cons, de wereld van het gamen, de voetbalfans, gezondheidgoeroes en noem maar op. Ook deze mensen zoeken elkaar vaak op. Het is fijn om je passie te delen met mensen die dat begrijpen.

Eén van hen

De passie voor dragen, daar kon ik me ooit weinig bij voorstellen. Mijn eigen draagavontuur begon met een doek van een betaalbaar merk. Ik wilde het weleens uitproberen, maar daar ging ik echt geen lading geld aan uitgeven. Maar nu ben ik één van hen, een mama die graag laat zien hoe heerlijk haar kindje in die prachtige nieuwe doek zit. Een mama die in de stad om haar heen kijkt, op zoek naar mede draagmama’s. Een mama die het leuk vindt verschillende doeken en dragers te proberen, vaak koopt en verkoopt en daar tegenwoordig ook best meer dan €50,- aan uit durft te geven. Een mama die ook overstag ging en een draagjas aanschafte. Eentje die niet meer na hoeft te denken als ze afkortingen of termen langs ziet komen op draaggroepen en een mama die graag ziet dat andere mama’s hun kindje op een fijne manier dragen. Een mama met een passie die ze graag wil delen. En zo kwam ik bij de opleiding tot draagconsulent terecht.

Welkom in de draagwereld!

2 gedachten over “Welkom in de draagwereld!

 • 29 november 2016 om 07:21
  Permalink

  Mooi verhaal. Dragen zou ik bij ons tweede kindje ook wel willen. Ooit een groepsconsult gehad maar hielp niet genoeg voor mij om t te snappen dat knopen.. Maar met een tweede straks wel heeeeel handig om te kunnen! Jammer dat je zo ver weg woont 😉

  Beantwoorden
 • 29 november 2016 om 08:26
  Permalink

  Mooi verhaal. Volgens mij ga je het hartstikke goed doen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *