Ik geef toe, ik krijg de kriebels als ik iemand een kindje zie dragen in een beruchte bungelzak, met name wanneer het kindje met zijn gezicht van de ouder af zit. Ook moet ik vaak op mijn tong bijten. Het liefste spreek ik iemand aan, vertel ik dat deze drager niet de meest fijne drager is en dat er hele fijne alternatieven zijn. Maar wie ben ik om me met deze papa of mama te gaan bemoeien?

De draagmaffia

De draagmaffia is een term die ik regelmatig langs zie komen wanneer er op foto’s gereageerd wordt waarop iemand zijn of haar kind in een “slechte” drager draagt. En ik zet het woord slechte expres tussen haakjes, want ik kan nergens op Internet een wetenschappelijk onderbouwd artikel vinden waarin wordt bewezen dat deze drager ook daadwerkelijk slecht is. Draagmaffia vind ikzelf ietwat overdreven, maar ik kan me voorstellen dat moeders of vaders die ergens op worden aangesproken hun kont tegen de krib gooien. Ze krijgen toch mooi ongevraagd advies, wat kan voelen als kritiek.

Soms zijn er mensen die op zulke foto’s reageren alsof de ouder ervoor gekozen heeft zijn kind in een oncomfortabele manier in een drager te zetten of, zoals sommigen ook wel beweren, ze graag willen dat het kindje heupdysplasie krijgt. Vooral dit laatste vind ik een kwalijke zaak. Er is namelijk helemaal niet bewezen dat een kind hier heupdysplasie van krijgt. Ik ga er vanuit dat elke ouder zijn kind met alle goede bedoelingen draagt. Ik ben immers zelf ook begonnen met het dragen in een minder ergonomische drager.

Ergonomisch is beter

ergoIk kan een heel uitgebreid artikel schrijven over de voordelen van het ergonomisch dragen, maar ik houd het kort. Een kindje zit het fijnst in de M-houding, ook wel de kikkerhouding genoemd. De knietjes zitten in dat geval hogen dan de billen, waardoor de heupjes het minst belast worden en de heupkop optimaal kan bewegen in de heupkom. Een kindje moet van knieholte tot knieholte ondersteund worden door de drager of doekenstof. Door het zachte rugpand van ergonomische dragers en de zachte stof van een draagdoek kan het ruggetje van een baby zijn natuurlijke bolling maken. Wanneer je je kindje met het gezicht van je af draagt, kan de rug deze bolling niet maken. Belangrijk is ook dat de schouders en nek van het kindje goed worden ondersteund. Daarnaast verdelen doeken en goede dragers het gewicht gelijkmatig over het bovenlichaam van de ouder, en omdat het kindje vrij hoog en heel dicht tegen je aan wordt gedragen is het gewicht veel minder zwaar. Dit is voor ouders comfortabel dragen!

Goede intenties

hip-health-in-baby-carriersNogmaals, ik ben ervan overtuigd dat elke ouder zijn kind met alle goede bedoelingen in een drager draagt. Persoonlijk vind ik het jammer dat de grote babyzaken niet op de hoogte zijn van wat goed ergonomisch dragen inhoudt. Aan de andere kant kan ik het ook wel begrijpen, want ook de fabrikanten van de bungelzakken zullen echt de intentie niet hebben om kind en ouder te schaden.

De discussie wat nou wel en niet goed is op het gebied van dragen zal nog wel even doorgaan. Het zal mij ook niet lukken om iedereen ervan te overtuigen dat ergonomisch dragen beter en fijner is. Belangrijk vind ik wel dat ouders elkaar in hun waarde laten. Laten we elkaar niet bekritiseren, maar naar elkaar glimlachen, omdat we allemaal de intentie hebben het beste te bieden aan onze kinderen. Ik zal niet kunnen bewijzen dat ergonomisch dragen beter is, maar persoonlijk geloof ik daar wel in en sta ik daar 100% achter!

Wel of niet ergonomisch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *