2016-06-20-16-43-34-2Toen mijn jongste zoon maar een paar maanden oud was en hij de hele dag alleen maar bij mama wilde zijn ben ik er weleens bang voor geweest. Verwen ik mijn kind niet door hem veel te dragen? Leert hij dan wel om in de box te spelen, of in zijn eigen bedje in slaap te vallen zonder mijn hulp? Ik heb het geprobeerd, maar dat werkte niet bij ons. Wanneer ik mijn zoon in de box alleen liet, of in zijn bedje legde en zelf naar beneden ging bleef hij huilen. En dat voelde niet goed. Ik vond het niet fijn en hij duidelijk ook niet. Dus liet ik mijn onzekerheid  los en nam hem weer lekker bij me, in de draagdoek.

Bijdragen aan een goede hechting

Mijn antwoord op de vraag “verwen ik mijn kind door te dragen?” zou zijn: nee. Sterker nog, door te dragen voorzie je in een primaire behoefte van je kind. Het heeft alles te maken met hechting, en het hechtingsproces is een heel belangrijk proces van een pasgeboren baby. Een baby is afhankelijk van zijn ouders, en deze afhankelijkheid duurt bij mensenkinderen veel langer dan bij andere zoogdieren. Een veilige hechting heeft een hoop voordelen voor de toekomst van een kind. Het legt de basis voor het zelfstandig worden van een kind.

Een kind leert wat het leven is door te zien hoe zijn ouders omgaan met situaties die hij eng of bedreigend vindt. In eerste instantie leert je kind te vertrouwen op jou. In de toekomst zal hij dit vertrouwen uit gaan breiden naar andere mensen om hem heen. Dat leren te vertrouwen is erg belangrijk. Door dit basisvertrouwen leert een kind later vertrouwen te hebben in andere mensen, zoals de leerkracht, familieleden en vrienden.

Ook leert een kind door goede hechting om zijn emoties te uiten en om goed met emoties om te gaan. Dit doet hij door te ervaren hoe jij met emoties omgaat. Dit geldt ook voor de omgang met anderen. Jouw kindje leert enorm veel van hoe jij met hem om gaat. Dit leert hem om later op een goede manier om te gaan met anderen. En hoe kan een kind beter van je leren dan door dicht bij je te zijn?

Veilig en dichtbij

Een goede hechting zorgt voor een gevoel van veiligheid. Een kind dat zich veilig en gewaardeerd voelt zal zich in de toekomst los durven te maken van zijn ouders en zelf op verkenningstocht durven gaan! Veiligheid geeft ruimte om te leren, te ontdekken en relaties aan te gaan. Dicht bij papa of mama zijn geeft een gevoel van veiligheid, terwijl alleen in een bedje of box voor een heel jong kind als onveilig ervaren kan worden.

Met mijn zoon is het helemaal goed gekomen. Hij is een echte kleine ontdekkingsreiziger en maakt zich stukje bij beetje steeds meer los van ons. En al mis ik stiekem het vele dragen, ik geniet enorm van de ontwikkelingen die mijn bijna dreumes doormaakt!

lief1

Verwen ik mijn kind door te dragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *