Dragen heeft veel voordelen. Van troost en geborgenheid bieden tot je handen vrij hebben voor je andere kinderen of het huishouden. Van een fijn moment van samen zijn tot je vrij kunnen bewegen in de natuur of bij andere uitstapjes.

Het knopen van een doek of het dragen met een drager kan er ingewikkeld uit zien. Maar dragen kun je leren! En daar wil ik je als opgeleid draagconsulent graag bij helpen.

Tijdens de zwangerschap draag je je kindje 9 maanden lang bij je, veilig en warm in je buik. Je baby hoort je hartslag, schommelt mee met jouw bewegingen en luistert naar de geluiden die je maakt. Jij bent de wereld van je baby.
Wanneer je kleintje wordt geboren veranderd er een heleboel voor hem. Je baby krijgt te maken met kou, aanrakingen, vreemde geluiden en geuren. In deze grote, nieuwe wereld ben jij als mama of papa voor je baby een veilige haven. Je warmte, je geluiden, je geur, dat is wat je kindje kent. En dan opeens ligt hij alleen in zijn bedje of box. Dit kan voor een baby, vooral in het begin van zijn leven, als onveilig worden ervaren. Hij wil bij je zijn, je voelen, je ruiken en je horen. Hij heeft “mamahonger”. En omdat ook voor mama en papa het leven gewoon verder gaat is het heerlijk om je kindje dichtbij je te hebben en te voorzien in zijn behoeften, terwijl jij je handen vrij hebt voor andere dingen.

Mensen behoren van nature tot de draaglingen. Dit betekent dat zij tot de groep zoogdieren behoren waarvan de jongen hulpeloos geboren worden. De jongen zijn afhankelijk van anderen, zij zorgen voor veiligheid en voeding. Wanneer een jong alleen wordt gelaten zal het zich onveilig en bedreigt voelen en om hulp gaan roepen.

Dragen is dus heel natuurlijk. Bepaalde reflexen en de bouw van een pasgeboren baby wijzen erop dat een kind van nature gedragen hoort te worden. Daarnaast draagt het enorm bij aan de algemene ontwikkeling van je kind. Bij fysiek contact komt het knuffelhormoon (oxytocine) vrij, dat bijdraagt aan een goede hechting.

Ook kan de doek of drager een uitkomst zijn wanneer je baby veel huilt of wanneer je kleintje last heeft van krampjes of reflux. Rechtop in de doek, dicht tegen je aan, kan de klachten hiervan verminderen.

Kort gezegd: het dragen biedt geborgenheid, is natuurlijk, maar is ook erg praktisch. Je biedt je kindje steun en troost zonder je eigen lichaam daarbij teveel te belasten.